Taller Baix Camp
Estàs aquí:
Actualitat
»
Contrast
 
Imprimir
 
Grandària del text

Notícies


4 de Juny, 2018


Un dels projectes més importants que des de fa temps vol impulsar el Taller Baix Camp és la creació d’una sala d’estimulació multisensorial. En concret, l’entitat té previst construir dues sales perquè les persones amb discapacitat puguin interactuar amb l’entorn a través de l'estimulació dels seus sentits. El principal objectiu d’aquests espais serà treballar el deteriorament físic i mental propi del envelliment dels usuaris amb discapacitat intel•lectual i millorar la seva qualitat de vida.

Gràcies a l’aportació econòmica del Port de Tarragona es podrà tirar endavant un d’aquests espais, concretament el que s’ubicarà al centre de lleure del Taller Baix Camp, i del qual en faran ús principalment, els usuaris del centre ocupacional del carrer Canal. En aquesta sala es treballaran aspectes perceptivo-motors, l’equilibri i el moviment, mitjançant matalassos o gronxadors entre d’altres elements. El Port de Tarragona ha fet entrega de 3.000€, en el marc d’ajudes a projectes socials, que es destinaran al muntatge de la sala multisensorial i a la compra de material.

L’altra sala multisensorial s’instal•larà a la llar-residència Masia Roig i serà un racó de relaxació i d’estimulació sensorial mitjançant el descobriment i l’espontaneïtat, i on es col•locarà un matalàs d’aigua, llums ultravioletes i columnes de bombolles.

Atenció individualitzada i valoracions semestrals

La  persona amb discapacitat intel•lectual  sovint pateix una falta o un dèficit a l’hora de rebre els estímuls necessaris per a posar-se en contacte amb  l’entorn, i aquests estímuls  li  han de ser administrats d’una determinada manera per tal que els pugui detectar, per això, s’utlitza l’estimulació sensorial, que consisteix en un ventall de tècniques dirigides a proporcionar tot un conjunt de sensacions i estímuls als quals no tindria accés per les seves limitacions. Amb l’estimulació sensorial les persones amb discapacitat intel•lectual assoleixen una millora de la seva qualitat de vida, desenvolupant la confiança en un mateix, els hi proporciona benestar emocional, millora la capacitat de concentració i d’atenció, es redueixen les alteracions de conducta, poden conèixer el seu propi cos i es redueixen les hiper i  les hiposensibilitats.

Els principals destinataris d’aquest projecte seran les 44 persones de l’associació que tenen necessitats de suport més elevades però s’ha de tenir en compte la utilitat de la sala de cara a la intervenció i estimulació de les persones més envellides o amb risc de desenvolupar demències. Actualment als nostres centres hi ha un grup nombrós d’usuaris grans que necessiten aquest tipus d’atenció. Per tant, fins a 173 usuaris podran fer ús d’aquests espais.

Les sessions de treball a les sales multisensorials les duran a terme un equip integrat per un terapeuta ocupacional especialitzat en integració sensorial, un fisioterapeuta, un psicòleg i dos monitors amb formació en estimulació sensorial. Ells mateixos valoraran els beneficis de l’ús d’aquests espais cada sis mesos i es treballarà individualment amb cada persona per conèixer les seves necessitats i mitjançant un programa d’atenció individual s’especificaran els objectius a desenvolupar en cada sessió.