La realitat virtual per a persones amb discapacitat del Taller Baix Camp: tecnologia al servei de les persones.

El Taller Baix Camp ha presentat un projecte de realitat virtual adreçada a les persones amb discapacitat intel·lectual usuàries dels nostres 3 centres ocupacionals. 

Amb aquesta innovadora proposta, que compta amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis i Indústries Teixidó, hem pogut crear una experiència completament immersiva, amb les possibilitats que ens ofereix la tecnologia de la realitat virtual, amb l’objectiu de disposar d’una activitat adaptada a les necessitats de les persones que atenem a la nostra entitat. 

Aquesta aplicació ens permet apropar el mindfulness a les persones amb discapacitat intel·lectual. Molts exercicis encaminats a trobar aquest estat de relaxació consisteixen en “tanca els ulls i pensa amb…” una platja, muntanya… Per a les persones amb DI pot ser difícil poder recrear mentalment aquests espais, per les seves dificultats cognitives. Amb l’ajuda de les ulleres els oferim una eina que facilita aquesta recreació i, per tant, els ajuda a aconseguir aquest estat de relaxació i alhora, gaudir de diferents experiències sensorials. 

Hem recreat un bosc fantàstic on la persona usuària pot contemplar, passejar i fins i tot interactuar amb els diferents elements que el composen. Per complementar i fer més rica l’experiència, es planteja una activitat en la que la persona usuària pot intervenir en l’espai que l’envolta, modificant l’estat d’aquest espai de manera creativa (dia o nit), treballant alhora l’estimulació cognitiva i el moviment corporal. L’usuari pot usar l’aplicació estant assegut, dret o caminant en una àrea delimitada de fins a 8 x 8 metres.

La facilitat d’ús i la única necessitat d’un espai ampli, ens permet utilitzar aquestes ulleres en qualsevol dels nostres centres ocupacionals, en una experiència individualitzada i adaptada a les necessitats i característiques de cada persona usuària. 

En una segona fase de desenvolupament del projecte volem aconseguir que dos o més persones usuàries puguin interactuar al mateix moment en el mateix espai i entre elles, independentment de la distància física. Els participants poden estar, per exemple, en diferents centres i compartir el mateix espai i experiència virtual, oferint un lloc comú d’interacció entre usuaris que habitualment no tenen contacte per trobar-se en centres diferents. 

Sobre Taller Baix Camp

El Taller Baix Camp és una associació sense afany de lucre que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves families. Actualment dona servei a més de 300 famílies, principalment de Reus i del Baix Camp.

Sobre La Fundació Privada Reddis: 

La comissió social de la Fundació Privada Reddis fa més de 10 anys que centra els seus esforços a donar suport a diverses entitats socials de Reus i el Baix Camp. Durant tot aquest temps, la Fundació ha treballat al voltant d’una missió: estar al servei de la ciutat, Reus, tot col·laborant en la promoció i execució de tota mena d’accions o programes de caràcter educatiu, social o cultural per al benefici de les persones vinculades al Baix Camp i per estimular i donar una petita empenta a totes aquelles entitats que, des de diferents àmbits, treballen per millorar la qualitat de vida de la nostra societat.  

La Fundació Privada Reddis fa més de 10 anys que centra els seus esforços  al voltant d’una missió: estar al servei de la ciutat, Reus i el Baix Camp, col·laborant amb diferents entitats i associacions en la promoció i execució de tota mena projectes de caràcter social, educatiu o cultural per al benefici de les persones vinculades al territori.

Entrades relacionades